Bag om udviklingsafdelingen
Morten og Ebbe læste begge informationsvidenskab på Aarhus Universitet, og da de i 2015 skulle have et praktikforløb tog Morten fat i Ebbe. Han vidste, at han lavede noget med hjemmesider og kunne mærke, at han var begyndt at tage det mere seriøst. Så i 2015 startede Morten som praktikant hos Brand by Hand.
Der gik ikke mange måneder før Ebbe åbnede op for muligheden for, at Morten kunne blive partner i virksomheden. Det forslag var Morten meget åben for, og efter en forventningsafstemning og et par måneders tænketid skrev de under på kontrakten. Herefter lagde Morten en masse timer i virksomheden og beviste overfor Ebbe, at han kunne være med til at gøre det til noget større.
Som rigtige iværksættere sad de begge to som både sælgere, projektledere, udviklere, designere, key account managers, sekretærer og bogholdere. De var de eneste på fuldtid og var derfor nødt til at kunne det hele. Siden da er der sket meget. Ebbe er langsomt gået mere og mere over til kun at være sælger, mens Morten er blev chef for udviklingsafdelingen. I dette interview får du et indblik i livet som Head of Development hos Brand by Hand.
Hvad har I fokus på i udviklingsafdelingen?
”Det handler om at skabe. Det handler meget mere om selve oplevelsen og ikke så meget det, jeg sidder og laver i min afdeling. Udadtil er det arbejde, jeg laver kun en lille del af det, kunden får. Det er en kundeoplevelse, vi sælger til dem. Det vil sige, at de fra første dialog med enten Ebbe eller Mikkel skal føle sig trygge – de skal kunne se en grund til at vælge os.”
”Det er ikke mig som sådan, der skaber oplevelsen – men jeg skaber det produkt, vi kan bruge som katalysator for at skabe en god oplevelse for kunderne.”
”Det er også grunden til, vi ikke laver opsøgende salg – vi vil kun arbejde sammen med kunder, der allerede inden første møde delvist har valgt os til, og så snart vi har den første snak med dem, så skal vi også kunne se, at det er et potentielt godt samarbejde for begge parter. Det skal være nogen, vi gider arbejde sammen med og nogen, hvor vi kan se, at vi kan vækste for dem eller vi kan i hvert fald give dem en god oplevelse med at have en hjemmeside og en digital tilstedeværelse.”
”Så kan man sige – min del det er meget det, der ligger bagved. Altså eksekvering af det produkt, som der bliver aftalt med designer og projektleder, der skal laves. Jeg er egentlig bare ham, der sidder nede i maskinrummet og strikker tingene sammen.”
Hvilket programmeringssprog bruger I i udviklingsafdelingen?
”Vores primære kodesprog er PHP, og vi laver alting i WordPress. Det vi har gjort anderledes i forhold til vores konkurrenter, der laver lignende løsning er, at vi laver alt fra bunden. Vi er meget meget langt væk fra det, vi kalder ”tema-udviklerne”, som finder et tema og udfylder det ud fra kundens ønsker.”
”Det hele bliver lavet fra bunden, og det er vores grafiske designere og projektledere, der sætter rammerne for, hvad siden skal kunne, hvordan den skal se ud, og alt hvad der skal være derinde. Det bliver kodet fra bunden for hver enkel kunde.”
”Vi bruger WordPress som det, det er – og det er et vildt godt CMS-system, og så kobler vi det sammen med alt det, vi selv har udviklet, og på den måde bruger vi egentlig ikke ret meget færdiggjort på forhånd.”
“Lad os sige, der skal laves 15 forskellige moduler, som hver enkel så kan modereres i farver, opsætning og hvad det nu skal være. Men ved at vi laver dem specifikt til kunden, så bliver det utrolig nemt for kunden bare at fylde dem ud. Vi har sørget for, at alt det bagved fungerer.”
”Vi skræddersyer alt det bagvedliggende, så kunden selv kan styre hjemmesiden.”
Hvilken oplevelse giver det henholdsvis kunden og brugeren?
”Vores virksomhed og måden vi gør tingene på, bærer rigtig meget præg af, at både Ebbe og jeg i sin grundpille har en UX-uddannelse, og derfor vægter den del af både måden vi snakker teknologi på, og måden vi udvikler på.
“Vores udviklingsafdeling er forholdsvis UX-tung, og vi fokuserer rigtig meget på, at tingene ikke bare skal fungere, men at de skal fungere på den rigtige måde. Det skal give mening for kunden, når de skal sidde og rette i hjemmesiden.”
”I stedet for at give kunden en pakkeløsning, der kan alt for meget, så kan vi med den teori og baggrund vi nu engang har, tage nogle beslutninger, der er ret kvalificerede. På den måde kan vi skabe et fleksibelt indhold, der giver mening for kunden.”
”Det er mit ansvar, at de føler sig trygge inde i systemet, og hvis de har spørgsmål til noget, så kan de altid komme til os. Hvis der eksempelvis sker en ændring, så skal jeg sørge for, hele tiden at optimere systemet. Jeg skal sørge for, at det bliver smertefrit for dem at vedligeholde deres hjemmeside.”
”Vi fokuserer meget på vores direkte kunde – brugeren af systemet – og at de netop skal have en tryg oplevelse – både i systemet men også i samarbejdet med os.”
Hvordan foregår din proces?
”Jeg får en færdig frontend-pakke, hvor der er taget beslutninger omkring designet, hvilket tekst, der skal stå hvor og alle de administrative ting. Det skal jeg ikke tage stilling til. Jeg skal sørge for, at alle de interaktive elementer selvfølgelig fungerer, hvor jeg også bruger min UX-baggrund og så skal jeg sørge for, at der er en backend, der spiller 100% og ikke forvirrer brugeren, så de nemt kan lege med og også får lyst til at lege med.”
”Det er vigtigt for os, at kunden også føler sig tryg efter forløbet. Derfor er det første, de møder, når de logger ind videoer fra os, der viser, hvordan de forskellige ting skal gøres. Der er forklaringer til hver enkelt modul, som er skrevet specifikt til deres side.”
Er samarbejdet slut, når hjemmesiden er færdig?
”Overhovedet ikke! Samarbejdet er ikke slut, når hjemmesiden er færdig – tværtimod. Vi har mange kunder, der har været hos os i flere år. Der sker hele tiden nye ting såsom Black Friday, januarudsalg eller oprettelse af ny kundeklub.”
”Selvom vi ikke har snakket i telefon med kunden i lang tid eller skrevet en mail, så ved de stadigvæk, at vi er lige ved siden af.”
”Vi går også meget op i at være opmærksomme på vores kunder og deres behov. Jeg kan sagtens finde på at ringe til en kunde og komme med et forslag til dem, hvis vi er stødt på noget eller har udviklet noget nyt, der kunne være godt for kundens forretning.”
Hvad er du særlig opmærksom på ved dine ansatte?
”Jeg lægger rigtig meget fokus på at kende, ikke kun styrkerne ved hver enkel af mine udviklere, men ligeså meget deres svagheder. Jeg ser deres svagheder som udviklingspotentiale og noget, vi kan gøre dem bedre til. Jeg gør meget ud af at lave et match mellem to medarbejdere, som ikke har samme svagheder og styrker. Så kan de både udvikle hinanden og løfte løsninger op til et højere plan.”
”Vi tager ofte udviklere ind direkte fra studiet eller efter en praktikperiode. Det er vores erfaringen, at de har meget blod på tanden, og så kommer de med den nyeste viden fra studiet – det er jo altid godt. De kommer med et meget åbent blik, men også med et meget ærligt blik på tingene og på, hvordan man koder, fordi de lige har lært alt fra studiet, men derfor sætter de også spørgsmålstegn ved ting, jeg introducerer dem for. Det gør også, at jeg nogle gange bliver nødt til at sætte spørgsmålstegn ved mine egne processer.”
”Vi lægger rigtig meget fokus på konstant at udvikle vores medarbejdere. Ikke kun gøre dem bedre til det, de er gode til, men også at gøre dem gode til det, de var knap så gode til, da de kom ind.”
”Virksomhedens flade struktur, som Ebbe nævnte i tidligere blogindlæg, gør også at forholdet mellem chef og medarbejder er meget lineært. Der findes ingen dumme spørgsmål, og vi vidensdeler mange gange i løbet af en dag. Jeg ser ikke ilde på, at nogen bruger 10-20 minutter på at diskutere en ny kodestrategi eller ny idé, idet jeg ser det som en naturlig del af deres udvikling.”
Hvordan er miljøet på kontoret?
”Miljøet på kontoret er meget meget åbent, og der er en familiefølelse imellem os. Det skal bare være et sted, hvor der er rart at være og hvor folk kan mærke, at de rykker sig hver eneste dag. Det tror jeg, er det vigtigste for mig som leder – at jeg kan mærke at mine medarbejdere føler sig godt tilpas og føler, at der sker noget og føler, de får ansvar. Og de skal have lov til at komme med kritik – ligeså vel som de også skal have lysten til at komme med ros.”
”Men jeg tror det, at vi har så flad en struktur og åbent miljø, det gør, at vi udvikler os meget hurtigere end lignede virksomheder. Altså vi kan rykke meget hurtigt – også grundet vores størrelse. Det gælder nye opdateringer, nye standarder – og nu er GDPR lige kommet igennem. Det tager os ikke ret lang tid til at omstille os. Jeg skal bare tage fat i mine fire mand, og så brager vi afsted.”
”Alle har en personlig interesse for det, de laver – og hvis ikke, jeg kan mærke det i folk, så er det nok heller ikke her, de skal være. Her laver vi ting, vi brænder for. Jeg forventer, at mine medarbejdere brænder for det, de laver og vil være med til at blive ved med at udvikle os. Så lille en virksomhed som vi er, så skal folk investere i virksomheden – og det gør de også.”